Tulosta

Uutiset

Vastine Lööppi-Skuupin 4/2015 juttuun Länsiväylän värikkäät vuosikymmenet

13.12.2015 12:26


Journalistien lehti solvaa omiaan


Lööppi/Skuuppi julkaisi 4/2015 jutun "Länsiväylän värikkäät vuosikymmenet".

Menneiden vuosikymmenten tekijöiden ja silloisen laatutason ylistyksen jälkeen juttu päättyy väitteeseen, että ”tänä päivänä Länsiväylä on käytännössä muuttunut Vantaan Sanomien Espoo-painokseksi”.

Menneisyyttä kuvatessaan kirjoittaja kertoo kuinka ”lehti seurasi tiiviisti Espoon kunnallispolitiikkaa, valtuuston kokouksista ja ongittiin melkoisia uutisherkkupaloja, tietolähdettä ei paljastettu eikä juttuja tehty siteeraamalla muita lehtiä.”

Jutusta syntyy mielikuva että nykyään tehdään päinvastoin. 

Hieman faktoja:


  • Länsiväylä on nykyisin Espoon luetuin lehti, mitä se ei ole läheskään aina ollut.

  • Tähän asemaan se on päässyt siksi, että Länsiväylä seuraa kiinteästi Espoon kunnallispolitiikkaa olemalla mm. aina valtuuston kokouksissa. Lehti on paljastanut monia epäkohtia ja tehnyt niistä lukuisia skuuppeja, jotka ovat nousseet myös valtakunnallisten tiedotusvälineiden siteeraamiksi.

  • Näistä ansioistaan lehti palkittiin Suomen parhaana kaupunkilehtenä kaksi vuotta sitten ja tänä vuonna samassa kisassa tuli toinen sija. Laatutaso on siis tasalaatuista.

  • Palkintoraati perusteli valintaa mm. seuraavasti:

"Jutut ovat mielenkiintoisia ja aiheiltaan monipuolisia. Lisäksi jutut on kirjoitettu sujuvasti ja ymmärrettävästi.

Myös useampaan pikkujuttuun on haettu kommentti aiheeseen liittyvältä henkilöltä, missä lehti eroaa

myönteisesti monista muista kaupunkilehtikilpailuun osallistuneista lehdistä.

Lehdestä saa lukijaa osallistavan vaikutelman.

Sisällöllisesti korkeatasoinen, monipuolinen ja kiinnostava; esimerkiksi huoli koulupaikoista, infarkti pysäytti, musiikinharrastaja, Friidu Kahjo."

Lööpin väite, että Länsiväylä on Vantaan Sanomien Espoo-jatke on käsittämätön, eikä sitä ole koskaan kuultu lukijoilta tai Espoon asioita aktiivisesti seuraavilta.

Väite halveksii avoimesti lehteä ja sen tekijöitä. Kirjoittajien kauna lehteä kohtaan on varmaankin heidän oman sielunmaisemansa kuvaus, sillä jos juttu olisi tehty journalistisin perustein, tällaisilta halveksuvilta väitteiltä olisi pudonnut pohja pois.

Jutun ainoa "fakta" Vantaa-kytköksestä on se, että Länsiväylän, Vantaan Sanomien ja Helsingin Uutisten toimittajat toimivat yhteistoimituksessa, ja tämä yhteistoimitus sijaitsee Vantaan Aviapoliksessa. Tosin Länsiväylällä on myös Tapiolassa toimitilat, ja niissä toimittajia, ja joka lehdellä omat nimetyt toimittajansa.

Yhteistoimitukset ovat nykypäivää missä tahansa mediatalossa. Erityisesti metropolialueella korostuvat yhteiset ilmiöt, asiat ja seudulliset uutiset. Näitä asioita voidaan kertoa myös yhteisjutuissa. Niin toimitaan kaikkialla. Ei Ylekään toimita jokaista uutista erikseen 19 alueelle.

Lööpin juttu oli halveksiva lehden nykyisiä tekijöitä kohtaan ja asetti entisten tekijöiden taidot nykyisiä tekijöitä vastaan. (Tosin jutun pääsisältönä oli kuvata, miten hyvin ennen osattiin juhlia.)

Ihmetellä pitää, että journalistien oma lehti julkaisee tällaisen jutun, jolla sohitaan jäseniä ja ammutaan itseä jalkaan.


Kunnioittaen:

Minna Airamaa, Johanna Halava, Risto Hietanen, Leena Koivisto, Seppo Korkman, Mia Lindström, Sakari Nupponen, Kaisa Paastela, Jari Pietiläinen, Laura Pohjanpalo, Juha Salonen, Armi Suojanen, Jussi Vehkasalo, Mikko Välimaa, Tiina Örn.

Allekirjoittajat ovat journalisteja Länsiväylän, Vantaan Sanomien ja Helsingin Uutisten yhteistoimituksessa.


Tulosta | Takaisin